petak, 8. siječnja 2016.

Sve što niste znali o salati bez koje ne može da prođe praznična trpeza


Kad je kuvar Lusijen Olivije 1860. godine napravio prvu rusku salatu, nije ni slutio da će ona postati omiljeno jelo širom sveta. Salata nije zaobišla ni našu zemlju.- Lusijen je u to vreme radio kao šef kuhinje restorana „Ermitaž“ u Moskvi, gde je i napravio rusku salatu

Napravljena u Rusiji sa pravom nosi ime ruska salata,  mada je danas neki zovu i Olivije salata. Njena prva verzija se razlikovala od današnje. Olivije je pomešao teleći jezik, zelenu salatu, kavijar, komadiće jastoga i kapra, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje.

- Njen poseban sastojak bilo je izuzetno kvalitetno maslinovo ulje.
Trik za bolji ukus
- Umesto piletine, za pripremu ruske salate možete da koristite dimljenu ćuretinu. Bogatstvo ukusu može posebno da da praška šunka koja je polubarena, a poludimljena. To je prava praška šunka.

Posna varijanta
- Meso zamenite sardinom ili komadićima tunjevine. Ako odaberete tunjevinu, sa njom možete da pomešate i komadiće kuvanog oslića. Za preliv koristite posni majnonez, senf i maslinovo ulje. Ukoliko volite jači ukus, posnoj salati dodajte biber.
To posebno ulje iz Provanse je uz vinsko sirće i senf služilo kao preliv za salatu, a danas je dresing majonez. 

- Olivijeov kolega je ukrao recept i podelio ga. Ruska salata više nije bila tajna .
Salata je postajala sve popularnija, ali je doživela brojne promene. Jedino je Lusijenov princip ostao isti: „Pomešati brdo sastojaka“.

- Prvobitna salata je morala da se izmeni kako bi postala pristupačna širokim masama.
Talas popularnosti ruske salate širio se Italijom, Makedonijom, Hrvatskom, Francuskom.

Zdrava varijanta
- Majonez zamenite jogurtom. Moja preporuka je da to bude onaj sa većim procentom masnoće koji će krompiru dati bogatiji ukus. Dobra zamena je i masnija pavlaka, a umesto jaja, nabavite či semenke.
U našoj zemlji posebno je omiljena kombinacija kuvanog krompira, šargarepe, barene piletine ili šunke, tvrdo kuvanih jaja, kiselih krastavaca i majoneza. Ako dodate grašak, onda to odmah postaje francuska salata.


Nema komentara:

Objavi komentar