utorak, 1. ožujka 2016.

Nova gvineja: Ukras na balkonu i u stanu

Egzotična biljka cveta od februara do kasne jeseni lepim, krupnim cvetovima. Ne voli direktno sunce...
IZUZETNO lepi i krupni cvetovi i bogato zeleno lišće krase biljku nova gvineja.

Ovo atraktivno cveće može da poraste od 20 do 40 centimetara. Cvetovi imaju po pet latica, ali su zašiljeni listovi podjednako lepi, jer imaju bronzano-zelene ili crvene žilice, a mogu biti i zeleno-žutih nijansi.
Nova gvineja ne voli direktno sunce, pa ukoliko se gaji na otvorenom prostoru treba joj odabrati polusenovito mesto. Ukoliko se gaji kao sobna biljka, treba birati mesto bliže prozoru jer joj je potrebno dosta svetla. Pored sunca, izuzetno joj smeta promaja. Najviše joj odgovara temperatura od 18 do 25 stepeni.
Zaliva se redovno, ali ne preterano i dobro je prvo sačekati da se zemlja prosuši. Zaliva se odozgo, pravo u zemlju. Višak vode može da utiče da listovi požute i da ošteti koren. Samo dva grama vodorastvorivog đubriva treba staviti u litar vode, a zimi je dovoljan i jedan gram. Ne treba preterivati ni sa gnojivom jer je osetljiva, pa je bolje samo je zalivati nego “ubiti” biljku.

Čim u proleće počnu topli dani, nova gvineja može da se iznese na balkon, ali u senovito mesto, bez obzira na to što sunce tada možda nije mnogo jako.
Nova gvineja može da se kupi, ali i poseje i za tri meseca već mogu da se dobiju zrele biljke koje cvetaju. Od trenutka kada se poseje za nekoliko dana će nići, a za otprilike mesec dana biljke će dobiti listiće. Kada se rasad presadi u supstrat na bazi treseta (blago pritisnut), posle šest nedelja treba očekivati prve cvetove. Neuporedivo je lakše razmnožavati je skidanjem reznica koje moraju da budu vlažne sve dok se ne zakorene.

Cveta od februara do kraja jeseni, ali u kućnim uslovima, uz negu i prihranu, cvetanje može da se produži. Međutim, biljka mora da se odmara bar dva meseca da bi i naredne godine bila bujna i imala lepe cvetove.  izvor.novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar