ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Čarobni svet minijaturnog baštovanstva...



                                DOBRO DOŠLI u čarobni svet minijaturnog baštovanstva. Ovonedeljni tekst posvećen je onima koji nemaju dovoljno prostora, a žele da ga ulepšaju i tako ispolje kreativnost. Svoj “rajski vrt” možete da napravite na maloj okućnici, u domu ili na terasi.
Da biste napravili minijaturni vrt potrebne su odgovarajuće posude, biljke koje sporo rastu i detalji kao što su: kućica, ogradica, materijal za izradu putića i malog jezera, kućica za ptice, minijaturne fontane, figurice patuljaka, životinja...
Izbor mesta za minijaturnu baštu mora biti adekvatan. Najbolje pozicije su ispod drveta, u blizini mesta za sedenje i odmaranje ili na terasi na pokretnom stočiću.
Posude bi trebalo da budu napravljene od keramike, gline, drveta ili od pruća i da imaju otvor za oticanje vode. Posude mogu biti različitog oblika i dubine.

Izbor biljaka - Minijaturni vrtovi obično se prave od biljaka koje sporo rastu. Neke od njih moći će duže da ostanu u posudi, dok ćete neke morati da presadite već posle godinu dana. Od biljaka najpogodnije su tisa, kriptomerija, mikrobiota, lavanda, majčina dušica, krasuljak, kampanula, viola, saksifraga, sedum, čuvarkuća... Pri izboru biljaka, osim visine i oblika rasta, treba voditi računa i o uslovima koje biljke traže, kao i o načinu održavanja.
Detalje, kao što su male figure, kućica... možete nabaviti u prodavnicama, a ogradice možete sami da napravite od bambusa ili grančica drveća.

Sadnja - Prvo napravite odgovarajuću mešavinu zemlje koja mora biti dobro propusna. Preporučuje se korišćenje mešavine od treseta, perlita i vermikulita, koje možete nabaviti u većim garden centrima. Ukoliko je posuda bez odvoda, debljom bušilicom napravite otvor na dnu. Ukoliko se odlučite za korpu ili drvenu posudu, iznutra ih obložite debljim najlonom. Na dno posude ili korpe stavite drenažni sloj od hidrokulture ili sitnijeg šljunka i ispunite ih do polovine zemljom. Rasporedite izabrane biljke, pažljivo ih izvadite iz saksije i zasadite na unapred određena, odnosno željena mesta. Kada završite sa sadnjom, biljke treba dobro zaliti, a zatim minijaturni vrt dekorišite pratećim elementima.                                                                                                                                                Ivana Čolović, dipl. inž. poljoprivrede  izvor:novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar