utorak, 12. siječnja 2016.

IZLIJEČITE DEPRESIJU BEZ LIJEKOVA....

Simptomi depresije karakteristični su pospanost i umor u toku dana, slaba koncentracija, razdražljivost i raspoloženje često praćeno crnim mislima, te fizičke tegobe u vidu stomačnih problema, podložnosti infekcijama, tromosti udova, pada libida, pojačanog apetita, potrebe za konzumiranjem ugljenih hidrata (naročito slatkiša) i posljedično gojenja.



U svojim težim oblicima zimska depresija se komplikuje socijalnom izolacijom i zloupotrebom alhohola i drugih psihopatskih supstanci.

Postoji nekoliko načina i metoda kako pobijediti depresiju i anksioznost preko zime, a svaku od njih objasnićemo ponaosob.

Kako pobijediti depresiju zdravom ishranom

Ljudi koji pate od zimske depresije imaju nizak nivo antioksidanasa u krvi, čiji se manjak može nadoknaditi namirnicama bogatih ovim sastojcima. To se pre svega odnosi na jagodičasto voće (maline, jagode, borovnice) i dragocjene začine poput cejlonskog cimeta, karanfilića, kurkume.

Ako vas zanima kako pobijediti depresiju ishranom, onda nikako ne smete podcijeniti važnost mesa od masnih riba – poput lososa, sardine ali i štuke.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju nam da se zimska depresija može ublažiti uz omega 3 masnoće iz ribljeg ulja, a tome u prilog ide i činjenica da stanovnici Mediterana zbog ishrane bogete ribom, mnogo rjeđe oboljevaju.

Čokolada protiv depresije je takođe provjeren lijek, ali samo ako je riječ o onoj sa visokim procentom kakaoa, crnoj. Za razliku od nje mliječna, poput sve hrane sa dosta šećera, rješava problem samo na kratak rok, a na dužim ga čini još komplikovanijim.

Vitamin D se naziva još i „vitaminom sunca“ jer se u telu stvara zahvaljujući djelovanju sunčeve svjetlosti. Raspoloženje se može poboljšati desetominutnim izlaganjem suncu, ali i konzumiranjem namirnica bogatih ovim vitaminom – mlijeko, žumance i sl.

Amino-kiselina triptofan, koje ima u živinskom mesu (pre svega ćuretini), takođe je odlično prirodno sredstvo za podizanje raspoloženja. Stoga jedite ćuretinu, ako ste u prilici, jer nam i ona na neki način pomaže kako pobijediti depresiju bez upotrebe lijekova.

Kako popraviti raspoloženje aktivnim načinom života?

Doktorka Džozi Hauard, poznata američka psihoterapeutkinja, preporučuje niz metoda kako pobijediti depresiju bez lijekova, nju ćemo vam ovom prilikom rado predstaviti .

Evo i obaveznih koraka:

Polsusatna fizička aktivnost, najmanje tri do četiri puta nedjeljno (hodanje na traci, penjanje i silaženje stepenicama, šetnja u prirodi, aerobik, ples, zumba),
Druženje sa ljudima koji vam odgovaraju, slušanje prijatne muzike, kvalitetni socijalni kontakti ( po mogućnosti bez interneta – već uživo).
Akupunktura- ovo je metoda izbora, koju biste trebali sebi priuštiti, ako ste u mogućnosti.
Dr Hauard pored gore navedenih metoda predlaže i prevenciju sezonskog afektivnog poremećaja (za one koji žive na sjevernoj polulopti) za koju garantuje da je efikasna, ako se provodi kako treba. Naime, radi se o višesatnom izlaganju suncu neposredno pred zimu, tačnije u jesen, tokom lijepih dana.

Sigurno se pitate pa kako pobijediti depresiju sunčanjem – da li je to uopšte moguće? Naravno da jeste, ova metoda je testirana i naučno dokazana..

Da bi se zimska depresija potpuno prevazišla i iskontrolisala na vreme, predlaže se terapija suncem i to par meseci ranije u periodu od 1 do 15 Oktobra. Tada se osoba izlaže suncu 4 dana zaredom u trajanju od po 4 sata.

Uz pomoć sunčeve svetlosti uspešno ćete popraviti raspoloženje tokom nadolazećeg hladnog zimskog perioda, te će tipični simptomi depresije izostati.

Liječenje depresije homeopatijom i floroterapijom

Floroterapija predstavlja blag, prirodni način liječenja depresije, u okviru kog se koriste esencije cvijeća, specijalno izabranog i obrađenog.

Osim preparata koje je osmislio Ričard Bah, začetnik ove metode, koriste se i drugi energizovani rastvori, napravljeni od raznih vrsta cvjetova. Njihov glavni cilj je obnavljanje narušene harmonije tijela i psihe i pronalaženje načina kako izaći iz depresije bez lijekova.

S obzirom na to da floroterapija predstavlja holistički način liječenja, zimska depresija se liječi na sva tri nivoa: mentalni, fizički i duhovni.

Među brojnim cvijetnim lijekovima, u tretmanu sezonskih poremećaja izdvaja se oleander, koji pokazuje izuzetne rezultate upravo u liječenju zimske depresije, pritom pozitivno djeluje i na kardiovaskularni sistem.

Od ostalih metoda kako pobijediti depresiju bez medikamenata, izdvajamo bahove kapi od bresta, gorčice, kleke, estragona, pitomog kestena i vrbe.

Recept za čaj od kantariona je krajnje jednostavan, potrebno je uraditi sledeće:

Malu kafenu kašičicu biljke prelijte sa 2 decilitra ključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji. Posle procijedite i pijte još dok je topao. Maksimalna dnevna doza je 3 šolje.

NAPOMENA: ukoliko uzimate kontraceptivne pilule moguće je da će kantarion uticati na njihovu delotvornost, stoga se obavezno konsultujte sa stručnim licem pre upotrebe čaja.

Nema komentara:

Objavi komentar