srijeda, 13. siječnja 2016.

VOLITE ŠIPAK/NAR? PAMETNO! OVO SU NJEGOVE PREDNOSTI

Redovito konzumiranje nara (šipka, mogranja ili kako ga već zovete) moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu ACS Chemical Neuroscience.

Otprije je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema. Ne treba zanemariti ni njegovo protuupalno i antikancerogeno djelovanje, no američki znanstvenici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma te da je u stanju zaštititi moždane neurone (živčane stanice), piše Le Parisien.

Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprečavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.

Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sustava nakon konzumiranja nara - koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu - proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protuupalno i neurozaštitno djelovanje.

U 'in vitro' istraživanju otkrili su da urolitini djeluju na način da snižavaju razinu beta amiloida odgovornih za stvaranje nakupina koje štete neuronima uzrokujući promjene u mozgu te potiču nastanak Alzheimerove bolesti.

Grupa kemičara pokušala je ustanoviti na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprečavaju nastanak ovih štetnih proteina. Izolirali su ekstrakt nara i identificirali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspjeli zaobići spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, točnije urolitima to je uspjelo.

Pozitivnu ulogu urolitina, osobito u sprečavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju kolesterola, pokazale su ranije studije.

Nema komentara:

Objavi komentar