petak, 12. veljače 2016.

Uljepsajte vase kamenjare s trajnicama...

Ukras i najljepši dio svakog kamenjara su biljke. Evo nekoliko prijedloga trajnica koje će svaki kamenjar učiniti još ljepšim.

SEMPERVIVUM ( ČUVARKUĆA )

Teško je pronaći manje zahtjevnu biljku od čuvarkuće. Njezin latinski naziv u prijevodu znači “uvijek živući”, što označava svojstvo ove biljke da preživi veoma nepovoljne životne uvjete - sušu, mraz, siromašno, kamenito tlo. Njihove rozete listova mogu biti različitih boja (svjetlo do tamnozelene, crvene, sivo-smeđe, crne) i veličina (1 - 25 cm), gole ili prekrivene rijeđim ili guščim dlačicama. Jedino što ovim biljkama smeta to je prevelika količina vlage, naročito u zimskim mjesecima, pa supstrat u koji ih sadimo treba biti jako dobro dreniran, što je najčešće potrebno i svim ostalim biljkama koje sadimo u kamenjar. Vrlo se lako razmnožava rozetama mladih biljčica koje potjera matična biljka.

SEDUM ( ŽEDNJAK )

Kada je riječ o žednjacima, tu zaista postoji veliki izbor vrsta koje su prikladne za sadnju ukamenjar. Kao što im samo ime govori, to su biljke koje vrlo dobro podnose sušu i mogu rasti u vrlo skromnim uvjetima zemljišta. Ovisno o vrsti, biljke cvatu od svibnja do rujna, a njihovi mesnati listovi, kao i njihovi cvjetovi, vrijedan su i vrlo dekorativan ukras svakog kamenjara.

LEONTOPODIUM PALIBINIANUM ( RUNOLIST )

Danas se bez problema mogu kupiti sadnice ove prekrasne alpske biljke, koja cvate u kolovozu i rujnu. Naraste do 20 cm u visinu i voli sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo. Runolist će svakako biti jedna od biljaka koju ćete s ponosom pokazivati svojim gostima, a koja će vrlo dobro uspijevati u oskudnim uvjetima kamenjara.

GENTIANA ( ENCIAN )

Niske vrste ovoga roda (5 - 15 cm) pogodne su za sadnju u kamenjaru. Listovi obično tvore prizemne rozete, a cvjetovi su većinom intenzivno plave boje, ali postoje i vrste s bijelim, žutim i crvenim cvjetovima. Ovisno o vrsti biljke cvatu od proljeća do jeseni. Encian posadite na potpuno osunčani položaj samo ako živite u kraju gdje su ljeta hladnija i vlažnija. U krajevima s vrućim i sušnim ljetima treba ih posaditi u zasjeni.

PULSATILA ( SASA )

Ova prelijepa trajnica cvate u proljeće, a njezini dlanoliko urezani listovi, kao i ostatak biljke prekriveni su dlačicama, što je čini vrlo slikovitom. Voli pjeskovita, dobro propusna tla i ne podnosi previše vlage. Voli sunčane ili blago sjenovite položaje. Cvjetovi mogu biti bijele boje, u tonovima crvene ili ljubičaste boje.

IBERIS ( SNJEŽAK )

Trajno zeleni polugrm iz porodice štitarki koji dosiže visinu od 30 cm. Ima tamnozelene listiće i bijele cvjetove skupljene u cvasti. Obilno cvate u proljeće. Traži sunčane položaje i dobro drenirano tlo. Nakon cvatnje biljku treba prikratiti kako bi zadržala kompaktni izgled.

AUBRIETA ( JASTUČAC )

Ova trajno zelena jastučasta trajnica iz porodice štitarki služi za prekrivanje tla, te je vrlo atraktivna u kamenjarima jer brzo prekriva prostore između kamenja. Osim toga, vrlo obilno cvate u proljeće cvjetovima ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Nakon cvatnje treba je orezati kako bi se održala kompaktnost biljke.

GYPSOPHILA REPENS ( PUZAVA SADARKA )

Ovo je sigurno jedna od najljepših biljaka za kamenjare i alpinume. Visoka je 15-20 cm, a njene polegnute stabljike nose mnogobrojne bijele, roze ili bijelo-ljubičaste cvjetove koji cvatu u svibnju i lipnju. Dobro podnosi sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo.

1 komentar:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši