ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

ALTERNATIVNA MEDICINA U BORBI PROTIV RAKA-Šest vrsta hrane u borbi protiv karcinoma....

Šest vrsta hrane u borbi protiv karcinoma

Da biste smanjili rizik od obolevanja od malignih oboljenja, dovoljno je da pogledate u svoj frižider. Dr Ričard Beliveu sa Univerziteta Kvebek u Monteralu, koji je specijalista prevencije i lečenja raka, smatra da hrana ima vrlo veliku ulogu u obolevanju od malignih bolesti. Prema mišljenju ovog stručnjaka, potrebno je dnevno imati pet do devet porcija voća i povrća. On izdvaja šest namirnica i to:

1. Brokoli

2. Bobičasto viće

3. Paradajz

4. Orasi

5. Beli luk

6. Pasulj



Brokoli

Sulforafan je vrlo moćno jedinjenje kojeg ima u brokoliju. Ovo jedinjenje povećava enzime koji telo štite od kancerogenih materija. Tim povodom je u Univerzitetu Mičigen sprovedna studija u kojoj je miševima ubrizgivan Sulforafan i maligne ćelije. Efekat je bio iznenađujući. Ovo jedinjenje pomaže u borbi protiv raka dojke, jetre, pluća, prostate, kože, želuca i karcinoma bešike.

Zato dodajte brokoli u svoju ishranu gde god je to moguće.



Bobičasto voće

Opšte je poznato da su bobice vrlo korisne u borbi protiv malignih ćelija. Prema mišljenju prof. Dr. Garija Stonera naročito je efikasna crna malina, koja sadrži visoke koncentracije fitohemikalije antocijana, koje usporavaju rast ćelija premalignih oboljenja.

Bobice pomažu u borbi raka debelog creva, jednjaka, raka kože. U borbi protiv raka i prevenciji malignih oboljenja, preporučuje se pola šolje jagodičastog voća dnevno



Paradajz


Paradajz je izvor likopena, karotenoida (koji mu daje crvenu boju). Dr Ričard Beliveu tvrdi da likopen zaustavlja rast malignih ćelija endometrijuma i da je to potvrđeno u navednoj studija prevencije raka ishranom. Karcinom endometrijuma izaziva 8000 smrtnih slučajeva godišnje. Likopen je takođe koristan u borbi protiv raka pluća, prostate i raka želuca. Smatra se da je najkorisniji kuvani paradajz (u vidu sosa i sličnih preliva), jer visoka temperatura kuvanjem povećava količinu likopena.



Orasi
Fitosteroli koji se nalaze u orasima blokiraju receptore estrogena u ćelijama raka dojke, tvrdi dr. Ilejn Hardman, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Virdžiniji. Orasi se smatraju vrolo efikasnim u borbi protiv raka dojke i prostate.

Smatra se da je 30 grama oraha dnevno dovoljna količina u prevenciji karcinoma dojke i prostate.

Beli luk
Fitohemikalije koje sadrži beli luk su vrlo efikasne pri uništavanju kancerogenih materija u organizmu (nitriti, konzervansi i sl.). Tako Dr Ričard Beliveu kaže da je ovo istraživanje pokazalo da žene koje su beli luk tretirale kao sastavni deo ishrane, oboljevaju 50 % manje od karcinoma debelog creva. Beli luk je jako dobar u prevenciji karcinoma čitavog digestivnog trakta – želudac, debelo crevo, jednjak, ali i raka dojke. 
Preporuka je da se dnevno unese nekoliko češnjeva belog luka, sveže pasiranog i prelivenog termički obrađenim paradajz sosom.



Pasulj

Istraživanja sprovedena nad pacovima su pokazala da crveni pasulj u velikoj meri smanjuje oboljevanje od raka debelog creva. Smatra se da je to zbog toga što mahunarke imaju povećan nivo masnih kiselina, koje u visokim koncetracijama imaju zaštitni efekat od malignih ćelija.

Stoga je preporuka da u svoju ishranu unesete pola šolje mahunarki nekoliko puta nedeljno. 

Nema komentara:

Objavi komentar