utorak, 29. prosinca 2015.

Sušeno voće-koliko je zdravo?

Sušeno voće ponekad ima lošu reputaciju zbog visoke koncentracije prirodnog šećera kao i zbog procesa proizvodnje kojem neko voće podleže. Iako morate voditi računa o tome koje suvo voće birate kao i koliko ćete ga pojesti ono može imati fenomenalne benefite po vaše zdravlje.
Sušeno voće je odlična alternativa da nadoknadite veštačke zaslađivače u receptu, čak je bolji zaslađivač od nekih prirodnih jer je ono kopletna namirnica. Sadrži vlakna, vitamine, minerale kao sveže voće, istina je da ga ne treba konzumirati u velikim količinama ali ono je svakako zdravije za vaš šećer u krvi od nekih navodno zdravih zaslađivača.
Sušeno voće je prirodni izvor fruktoze ali sadrži i vlakna, vitamin B i kalijum. Neke vrste su bogate kalcijumom i gvožđem.
Odličan je dodatak ovsenoj kaši, pecivima, energetskim tablama i veganskim sirovim ćufticama. Možete ga blendati u smutije umesto veštaćkih zaslađivača. Takođe je odličan sastojak u raznim vrstama sirovih mikseva, ali izbegavajte da ga jesti bez dodataka jer može izazvati nadutost i nivo šećera u krvi.
Treba da vodite računa i gde kupujete sušeno voće, definitivno nije svako jednako po sastavu. Recimo dosta sušenog voća se tretira sulfatima u procesu proizvodnje (konzervans koji može izazvati alergijske reakcije), dodaje mu se šećer, ulja i neki drugi nepoželjni konzervansi kao što su benzoati.
Kako je voće visoko hemijski tretirana namirnica najbolje je da birate organsko kako biste izbegli pesticide i druge agense.
Sledeće sušeno voće je među najboljim antioksidantima i najbogatije je vlaknima:

Smokve

Smokve su izuzetno bogate kalcijumom, što ih čini fantastičnim za naše kosti i krvni pritisak. Takođe su dobar izvor vitamina B6, magnezijuma i gvožđa, bogate su rastvorljivim vlaknima koja nam pomažu kod opstipacije. Lako ih možemo koristiti kao zamenu za suvo grožđe i šećer i pritom su mnogo ukusnije.

Kajsije

Kajsije su odlično rešenje ako tražite sušeno voće koje ne sadrži toliko šećera kao ostalo. Odličan su antioksidant, bogate vlaknima, vitaminom C i veoma se lako suše i lake su za varenje pošto nemaju toliko fruktoze.
Većina se nažalost obrađuje sulfatima i dodaje im se šećer, tako da pokušajte pronaći u kupovini neke kod kojih je ovaj proces izbegnut. Možete ih konzumirati bilo gde, zgodne su za poneti i takođe su odličan dotatak svim zdravim slatkišima i užinama.

Suhe šljive

Poznate kao laksativ ali ima u njima više nego što znate. Bogate su borom, mineralom koji je odličan za naše zdravlje i jake kosti. Odličan su izvor gvožđa, kalijuma i rastvorljivih vlakana. Imaju nizak sadržaj šećera u odnosu na suvo groždje ali su idalje veoma ukusne i bogate vitaminom C. Upotrebljive su svakako u raznim receptima.

Sušen dud

Ovo morate probati ako niste do sada. Samo jedna četvrtina šolje sadrži 130% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Nemaju visok sadržaj sećera, dobar su izvor gvožđa, kalijuma, B vitamina i magnezijuma. Izgleda kao grožđice a ukus je kombinacija vanile, smokve, grožđica i vina. Potražite sirovu i organsku verziju i uživajte u njima umesto grožđica na primer.

Suho grožđe-grožđice

Ukoliko tražite najjeftiniju opciju koja sadrži većinu hranjljivih sastaojaka držite se sušenog belog grožđa. Ovi mališani su energetske bombe! Čest su sastojak u mnogim klasičnim jelima. Odlične su za probavu, kosti, srce, energiju, raspoloženje čak i za vašu liniju ako ih konzumirate umereno.
Upotrebljive su u najrazličitijim receptima.

Godži bobice

Popularna superhrana koju ne smete zaobići. Kiselije su i tvrđe od suvog grožđa ali ih možete koristi bukvalno u sve namene kao i suvo grožđe. Možete ih potopiti u vodu kako biste ih malo omekšali. Godži bobice su jedne od najjačih antioksidanata na planeti i imaju najviše vitamina A i C.
Bogate su vlaknima a njihov oštro sladak ukus osvaja vremenom.
Svo ovo navedeno sušeno voće sadrži osobine koje unapređuju naše zdravlje. Možemo ih povezati u prevenciji od oboljenja bolesti srca i raka. Rotirajte ih stalno u upotrebi i pronađite ono koje vam se najviše dopada.
Pametniji izbor je uvek sveže voće ili još bolje povrće kad god to možete sebi da priuštite. Ali i sušeno voće je svakako sjajno samo vodite računa o količinama koje konzumirate.

Nema komentara:

Objavi komentar