petak, 1. siječnja 2016.

5 NAJVAŽNIJIH 'TAJNI' KOJE SVAKA KĆI MORA NAUČITI DO 13. GODINE

Pubertet je doba kada se dijete počinje 'pretvarati' u odraslu osobu, i fizički i mentalno. Dok fizičke promjene dolaze same od sebe, u mentalnim promjenama djeteta koje ulazi u vrlo osjetljivo adolescentsko razdoblje života, veliku ulogu imaju i roditelji. Kada su u pitanju djevojčice, odnosno djevojke postoji 5 najvažnijih 'tajni' koje bi svaki roditelj trebao naučiti svoju kći do 13. godine jer tada će se puno lakše nositi sa svim promjenama, snalaziti u daljnjem životu i općenito biti sretnija

1. Kako da izražava svoje osjećaje i nosi se s njima
Žene lakše od muškaraca izražavaju osjećaje, ali ono što bi svaka djevojčica do svoje 13. godine trebala naučiti je kako da je osjećaji ne preplave previše, odnosno kako da u svakoj situaciji 'sačuva' razum. Jer preplavljenost osjećajima znači nemogućnost racionalnog donošenja odluka.

Dakle, roditelji bi svoju kći, prije nego stupi u pubertet, trebali naučiti barem osnove emocionalne inteligencije, a to znanje kasnije se može nadograđivati. Na taj način lakše će se nositi sa svim onim 'zbunjujućim' osjećajima koji preplavljuju tinejdžere iz jednostavnog razloga što će si ih znati objasniti – bio to osjećaj sreće, nervoze, uzbuđenja, straha, ljutnje, frustracije ili zbunjenosti.

2. Kako da se nosi s neuspjehom
Mnogim djevojkama u pubertetu je najvažnije da se uklope u okolinu, što se zove konformizam, i da svi o njima misle najbolje. Onda kada naiđu na nekoga tko ih odbija to ih može neizmjerno pogoditi. Također, mogu se osjećati kao da su nekoga iznevjerile i da nisu dovoljno dobre što kroz vrijeme može izazvati i depresiju.

Zato bi roditelji trebali svoju kći naučiti kako da se nosi s neuspjehom prije nego navrši 13. Treba joj objasniti da se svaki čovjek u životu suočava s neuspjehom i da će je takva iskustva učiniti otpornijom i jačom. Treba je naučiti da ne bude prestroga prema sebi i da bez neuspjeha nema ni uspjeha.

3. Kako da voli svoje tijelo
U svijetu koji je opsjednut nerealnim tjelesnim izgledom, u kojem kao da se konstantno traži savršenstvo na izvana, nije lako naučiti svoje dijete kako da voli svoje tijelo takvo kakvo je. Jedan od načina na koji djevojčica može razvijati pozitivnu sliku o vlastitom tijelu je da se bavi sportom.

Fizička aktivnost dat će im mogućnost da uvide snagu i izdržljivost vlastitog tijela, a ne samo njegov izgled. Bavljenje tjelovježbom također će pozitivno utjecati na njeno samopouzdanje i samopercepciju.

4. Kako da uči iz prijateljstava
Tinejdžericama su prijateljstva beskonačno važna, a roditelji moraju naučiti svoju kći kako da uči iz tih odnosa i kako da u njima ne izgube samu sebe. Općenito, bliski odnosi s drugim ljudima pomažu djevojkama da nauče samodokazivanju, kompromisu i postavljanju granica.

Roditelji bi na prijateljstva svoje kćeri trebali gledati kao na priliku da im pokažu kako izgleda zdrava veza i kako da se povežu s drugima i samima sebi.

5. Kako da se nosi s bullyingom
Ni jedan roditelj ne želi da je njegovo dijete žrtva bullyinga - ili da je ono nasilno prema drugima. Obje te situacije su teške jer njihovo rješavanje uključuje mnoštvo faktora: komunikaciju, prijateljstvo i emocionalnu inteligenciju roditelja. Djevojčice vrlo često vrše bullying jer se ne znaju nositi s vlastitim osjećajima. A djevojčice koje su žrtve osjećaju se nemoćno i ne znaju se obraniti.

U oba slučaja uključenost odraslih u rješavanje problema je ključna, a najbolje bi bilo kada bi se bullying već na početku spriječio. Tu se vraćamo na točku pod brojem 1 ovog teksta i važnost učenja djevojčica koje ulaze u pubertet kako da izražavaju osjećaje i nose se s njima.

Nema komentara:

Objavi komentar