nedjelja, 27. prosinca 2015.

Negativne emocije pretvorite u pozitivan osjećaj zahvalnosti

Ne bi li bilo sjajno kada bismo negativne emocije pretvarali u pozitivne? Izražavanjem zahvalnosti možemo napraviti upravo to!

Svi ponekad imamo "loše" dane, no bitno je ne prepustiti se negativnim osjećajima. U teškim trenucima pokušajte se koncentrirati na pozitivne stvari kojima ste okruženi. Uzmite papir i olovku i pišite! Toliko je stvari na kojima možemo biti zahvalni, od osoba koje volimo, do zdravlja, posla, krova nad glavom, hrane, odjeće... i života općenito.

U situacijama kada ste ljuti također možete vježbajući zahvalnost smanjiti osjećaj ljutnje. Razljutio vas je partner ili kolega? Stanite, udahnite i pokušajte se koncentrirati na sve njegove ili njezine kvalitete. Koliko vam je puta ta osoba pomogla?  Koliko puta ste se mogli osloniti na nju i koliko puta ste se zajedno smijali? Sve su to stvari na kojima možete biti zahvalni da je imate u životu. Svraćanje pažnje na kvalitete koje izazivaju zahvalnost, polako će pozitivno utjecati i na vaše raspoloženje, a dugoročno poboljšati vaš odnos te pomoć i da stvari funkcioniraju bolje. Budite zahvalni i kad se suočavate s izazovima. Nađete li se pred problemom, gunđanje ili samosažalijevanje neće vam biti od pomoći. Naučite li biti zahvalni na izazovima pred kojima ste se našli te pristupite li rješavanju situacije pozitivno, konstruktivno ćete doći do rješenja.Svaku takvu situaciju shvatite kao priliku za učenje i vlastiti rast te tako ćete unaprijediti i svoj život.

Nema komentara:

Objavi komentar