utorak, 15. prosinca 2015.

RIJEŠITE SE OTROVA: OVE STVARI ODMAH IZBACITE IZ KUĆE

Veliki broj proizvoda kojih ima u svakom domaćinstvu loše utječu na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često. Kako bi se izbjegle negativne poslijedice, trebalo bi ih se otarasiti što prije.

Svi smo mi skloni pretrpavati svoje domove kojekakvim komercijalnim proizvodima, a da pritom nemamo predstavu št sebi i svojim ukućanima zapravo činimo. Koliko god da vam djeluje da su vam neke od ovih stvari neophodne, bolje je da ih nemate, a posebno da ih ne držite u blizini svoje djece, jer su pogubne po zdravlje.

S obzirom na to da zdravlje nema cijenu, vrijeme je za veliko spremanje kojim ćete se otarasiti ovih opasnih predmeta u svom domu.

Antibakterijski sapuni
Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, za koji je dokazano da negativno utječe na hormone, izaziva oštećenja štitne žliezde i povezan je s mnogim infekcijama, a doprinosi i otpornosti organizma na antibiotike. Pritom, nema dokaza da su djelotvorniji od običnih sapuna, koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih poslijedica.

Kokice iz mikrovalne pećnice
I pored okusa koji mami, treba biti svjestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih kemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove što se kokaju u mikrovalnoj, trebalo bi izbegavati.

Opasne kemikalije
Sigurno ste sigurni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje pećnice, kao i sprejevi i razni prašci protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbjegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vjernu zamjenu i, iako su skuplji, vrijedi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.

Odjeća koja se ne gužva
Ideja o odjeći koju ne morate peglati svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odjeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odjeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Radi vašeg vlastitog zdravlja, savjetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke.

Osvježivači prostora
Bez obzira radi li se o osvježivačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Vjerovali ili ne, oni sadrže čitav niz kemikalija koji zagađuju zrak i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rješenje je da otvorite prozor i osvježite prostoriju u kojoj boravite.

Posuđe s neljepljivim dnom
Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korištenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebali bi odustati na vrijeme od kupovine ovakvih tava, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korištenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Plastične posude
Pregledajte plastične posude za čuvanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu sadržavati bisfenol A. Posljednjih godina, zapadni proizvođači više ne koriste ove supstance, ali plastika starije generacije ili ona nabavljena od neprovjerenih izvora, sigurno ih sadrži.

Iznošene patike
Nakon svakih 500 do 650 kilometara trebate zamijeniti patike za trčanje, upozoravaju fiziolozi. Dakle, ako netko trči 50 kilometara tjedno, patike bi trebalo promijeniti već poslije tri mjeseca. Kada se patike previše dugo nose, jastučići im se istanje, pa se javljaju bolovi u mišićima i kostima, jer je manje materijala koji ublažava dodir stopala o tlo. Ako ne trčite, patike mijenjajte na svakih šest mjeseci.

Stare četkice za zube
Ako zube prete ujutro i navečer, kao što bi i trebalo, čekinje na četkici se troše brže. One se počinju habati već poslije dva mjeseca, što znači da bi četkice trebalo baciti već poslije tri mjeseca korištenja. Rascvjetale četkice su i manje efikasne, pa ako koristite njih, samo potičete kvarenje zuba.

Nema komentara:

Objavi komentar