petak, 18. prosinca 2015.

Uzmi predah...

Koliko puta ste se uhvatili da ste pod velikim stresom, no nastavljate uporno dalje i iscrpljeni prelazite sve granice izdržljivosti?
Kada smo pod stresom, mozak tijelu šalje sve signale za borbu – mišići u tijelu se napinju, otkucaj srca se ubrzava, a dah nam postaje sve plići. Ovakvo stanje iznimno iscrpljuje naše tijelo, stoga kad primijetite ove simptome uzmite pauzu.

U ovakvim situacijama bitno je uzeti stvari u svoje ruke i svjesno se naučiti opustiti. Za početak, promijenite položaj tijela, skrenite pogled i rastegnite se. Koncentrirajte se na disanje i nekoliko puta duboko udahnite te naglo izdahnite. Ovakve akcije poslat će poruku mozgu da stresna situacija nestaje te ćete se za svega 7 sekundi početi osjećati bolje i opuštenije.
Svatko od nas trebao bi se natjerati četiri puta dnevno uzeti petominutnu pauzu. 4x5 je čarobna formula, tvrde psihijatri Medicinskog centra u New Yorku koji su zaključili da ovom metodom smanjujemo stres za čak 50%! 

Sljedeći put kada vas počne hvatiti panika, predahnite. 5 minuta vremena uistinu svatko može odvojiti, posao toliko može sačekati, stoga pustite nakratko obaveze i opustite se.

Nema komentara:

Objavi komentar