četvrtak, 19. studenoga 2015.

OVO ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA BUDETE JELI AVOKADO

Vjerovatno ste posljednjih godina čuli da avokado hvale kao zdravu superhranu. Realno govoreći, to nije daleko od istine. Kad sljedeći put posegnete za burritom ili sendvičem od ćuretine, razmislite da im dodate malo zdravog gvakamole umaka. U nastavku su četiri razloga zbog kojih biste trebali razmotriti opciju konzumiranja avokada svakog dana.

1.Možete smanjiti rizik obolijevanja od srčanog oboljenja.

Srčana oboljenja su najčešći uzročnik smrti u SAD-u, i pogađaju gotovo 27 miliona odraslih osoba, tako da ima smisla da se zaštitimo odgovornijim pristupom našem odabiru hrane. Avokado ima pozitivno djelovanje na naš kardiovaskularni sistem na više načina zbog niskog nivoa zasićenih masti i visokog nivoa nezasićenih masti (uglavnom monozasićene masti). Unos prevelike količine zasićenih masti (>10% od ukupne količine kalorija) može dovesti do povećanja vašeg LDL i HDL holesterola i triglicerida. Nasuprot tome, unos adekvatne količine nezasićenih masti će vam pomoći da snizite LDL-holesterol (loši holesterol), održite nivo HDL-holesterola (dobri holesterol) i možda poboljšate inzulinsku osjetljivost.

Osim što sadrži hranjive masti, avokado sadrži i jaku kombinaciju hranjivih sastojaka (npr. kalij, ksantofil i lutein), uključujući mnoštvo antioksidansa poput kateronida i fenola. Ti spojevi vam mogu pomoći da spriječite oticanje i oksidiranje u krvnim sudovima, istovremeno olakšavajući protok krvi.

2. Možete lakše kontrolisati težinu

Jesti masti da biste izgubili masti; ko bi se sjetio toga? Avokado vam može pomoći pri mršavljenju i održavanju zdravog indeksa tjelesne mase jer će vam pružiti osjećaj sitosti. Prema nedavno objavljenom istraživanju, uključivanje avokada u obroke je pomoglo da se produži osjećaj sitosti i smanji želja za prejedanjem. Avokado sadrži visok postotak vlakana, u prosjeku oko 14 g po voćki. Pored toga, u studijama je povećan unos avokada povezivan s manjim strukom i nižim indeksom tjelesne mase. I za kraj, neka istraživanja su pokazala da dijete s povećanim unosom monozasićenih masti, kojima avokado obiluje, mogu biti zdravije za srce od dijeta s niskim unosom masti.

3.Možete smanjiti rizik od obolijevanja od karcinoma

Avokado nam daje mnoštvo fitohemikalija koje nam mogu pomoći u sprečavanju nastanka karcinoma, uključujući prethodno navedene ksantofile i fenole. Proteinski spoj pod nazivom glutation, zajedno s ksantofilom i luteinom (kojih ima u avokadu), povezuju se sa smanjenom stopom karcinoma usne šupljine. Preliminarni podaci također pokazuju obećavajuće rezultate kod potencijalne uloge avokada u smanjenju rizika od obolijevanja od karcinoma dojke i prostate. Sve u svemu, ove studije ukazuju na to da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se donijeli konkretniji zaključci.

4.Zaštitit ćete kožu i oči od propadanja uzrokovanog starenjem

Karetonidi iz avokada imaju različite učinke na naše tijelo. I lutein i još jedan spoj koji se nalazi u avokadu – zeaksatin – mogu usporiti opterećenja vida uzrokovana starenjem i spriječiti slabljenje vida. Pored toga, ova dva hranjiva sastojka ublažavaju oksidativna UV oštećenja i održavaju nam kožu glatkom i zdravom. Zbog bioraspoloživost (lakoća upijanja) karetonida iz avokada, u poređenju s lakoćom upijanja karetonida iz drugog voća, avokado je najbolji izbor.

Izbori koje možete probati:
Smoothie (sok) od avokada
• ½ zrelog avokada
• 1 zrela banana
• ½ čaše niskokaloričnog jogurta
• ½ čaše soka od narandže
• NEOBAVEZNO: pregršt leda
Sastojke ubaciti u blender i izmiješati.
Gvakamole od slanine i breskve
• 1 zrela breskva
• 2 zrela avokada
• ¼ samljeveni luk
• 2 komada slanine, hrskave
• So i biber po želji

Isjeckajte breskvu u kockice i stavite i zdjelu. Izgnječite avokado i pomiješajte ga s breskvom. Prepecite slaninu na tavi, isijecite na kockice i dodajte u zdjelu. Isjeckajte luk i dodajte u gvakamole. Uživajte u tortilji od cjelovitog zrna.

Pored brojnih pozitivnih djelovanja na zdravlje, avokado je i ukusna, kremasta hrana koja se može koristiti u šejkovima, desertima, umacima i preljevima. Dakle, ne plašite se dodati avokado!

Nema komentara:

Objavi komentar