srijeda, 18. studenoga 2015.

10 najvećih misterija o mozgu!!!

1.    Od čega su načinjeni snovi?
Iako se znanstvenici slažu da se snovi javljaju tijekom najdubljeg dijela sna, još se uvijek nisu usuglasili  oko pitanja od čega su isti načinjeni. Jedno od objašnjenja je da su snovi zapravo način vježbanja mozga putem pokretanja neurona.
2.    Zašto spavamo?
Unatoč činjenici da utrošimo više od četvrtine našeg života na spavanje, stvarni razlog za takvo ponašanje je još uvijek nepoznato. Znamo da je spavanje ključno za naš opstanak jer duža razdoblja bez sna mogu dovesti do pojave halucinacija, pa čak i smrti.
3.    Što su fantomski osjećaji?
Procjenjuje se da 80% osoba sa amputacijama dožive neki osjet, uključujući bol, svrbež i toplinu nedostajućeg uda. Jedno od nekoliko mogućih objašnjenja za ovu pojavu jest to da je mozak naučen djelovati kao da je tijelo cjelovito.
4.    Što utječe na naš biološki sat?
Naša tijela su programirana da slijede 24-satni ritam. Ovaj ritam utječe na cikluse sna i budnosti, ali također i na krvni tlak i broj otkucaja srca. Znanstvenici su uspjeli spoznati da intenzitet svjetla može utjecati na biološki sat reguliranjem hormona serotonina, ali se još uvijek muče otkriti punu tajnu iza tog mehanizam.
5.    Kako stvaramo uspomene?
Znanstvenici pokušavaju otkriti kako funkcionira mehanizam odgovoran za stvaranje i pohranu uspomena koristeći tehniku slikovne dijagnostike.  Kao rezultat istraživanja, znamo da područje mozga zvano hippocampus sudjeluje u tom procesu, ali je stvarni proces pohrane uspomena još uvijek nepoznat znanosti.
6.    Zašto se smijemo?
Smijeh je jedno od najmanje poznatih ljudskih ponašanja. Iako je poznato da se od smijeha bolje osjećamo, ostaje pitanje zašto se različiti ljudi smiju različitim stvarima. Jedna od pretpostavki je ta da postoji utjecaj društvenog okruženja, prouzrokujući socijalni smisao razumijevanja određene situacije.
7.    Jesmo li pod utjecajem prirode ili odgoja?
Ili drugim riječima, što više utječe na nas, naši geni ili naš okoliš? Uvriježeno mišljenje je da smo pod utjecajem oboje, ali pokušavamo još uvijek utvrditi koji ima jači utjecaj i u kojim situacijama.
8.    Zašto starimo?
Naša tijela stvorena su s ugrađenim mehanizmom za borbu protiv bolesti i ozljeda. No kako mi starimo tako taj mehanizam slabi. Dvije vodeće teorije starenja baziraju se na dva različita stajališta: 1. Starenje je dio naše genetike i korisno je do neke mjere. 2. Starenje nema svrhu, a uzrokovano je staničnim oštećenjima nagomilanim u našem životu.
9.    Možemo li živjeti vječno?
Odgovor je vjerojatno ne, ali znanstvenici koristeći tehnike dubokog zamrzavanja, s temperaturama oko minus 200 stupnjeva celzijusa, čuvaju posmrtna tijela kako bi ostala neoštećena dok znanost ne bude pronašla rješenje za vječni život.
10.    Što nas čini svjesnima?
Možemo našu svijest podcjenjivati, ali naša sposobnost da percipiramo naš okoliš i doživimo subjektivna iskustva o njemu predmet je znanstvenih istraživanja već desetljećima. Ovaj mehanizam još se uvijek smatra misterijem, povećavajući popis pitanja svaki dan.

Nema komentara:

Objavi komentar