ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Ovo kažu brojevi, a kako vi stojite sa prognozama? Kad dobijamo prve sede, a kad počinju da bole leđa?

Bez obzira na godine ili pol, većina vas se plaši pojave prvih sedih jer za njih kažu da su prvi znakovi starenja. Sa druge strane migrena, bolovi u leđima i zglobovima su postali sve češća pojava što je navelo neučnike da pokrenu ovo istraživanje i ustanove u kojoj životnoj dobi ovi simptomi počinju da se pojavljuju.
Istraživanje je sprovedeno putem ankete u kojoj je učestvovalo dve hiljade ispitanika. Rezultati su pokazali da se prvi simptomi migrene, u proseku, počinju pojavljivati u 24 godini života, sede vlasi u 39, a bolovi u leđima i zglobovima sa samo 33 godine.


Kako bi rezultati bili što precizniji naučnici su formirali vremensku liniju sa naznačenom životnom dobi u kojima je najveća mogućnost da se boluje od migrene, artritisa, ali i da se dobiju sede vlasi.

Prema podatcima sprovedene ankete preterano znojenje koje se kod žena pojavljuje u menopauzi počinje u pedesetima, a pojava artritisa u četrdesetima.

Svaki peti anketirani stariji od trideset istakao je da osećaja kako se njegovo zdravlje vremenom narušava i u mladosti stečene sportske povrede postaju sve bolnije. Pojava ovog tipa bolova predstavlja im prepreku da ostanu u top formi i nastave sa jakim treninzima koje su do tada imali.Ohrabrujuća okolnost je ta što je od deset ispitanih četiri reklo da lakše stare od svojih roditelja jer preuzima sve mere prevencije i trudi se da sačuva svoje zdravlje. Zdravijim načinom života i redovnom fizičkom aktivnošću smanjuju rizik od mogućih srčanih smetnji, problema sa memorijom i nivo stresa održavaju na minimumu.

Velika većina učesnika u ovom istraživanju je priznala da imaju lošu naviku kao što je pušenje i da ne mogu da je se reše.

Naučnici nakon dobijenih rezultata napominju i ističu da neredovna i nepravila ishrana u kombinaciji sa fizičkom neaktivnošću, manjkom sna u velikoj meri utiču na zdravstveno stanje ljudi i otvara mogućnost većem broju oboljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar