subota, 21. studenoga 2015.

Dunja: Mirisna vitaminska bomba i jak prirodni lijek

Dunja (Cydonia oblonga) zri od oktobra do decembra i riznica je korisnih materija. Voćka potiče iz jugozapadne Azije, a nekad se smatrala znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.
Dunja, voćka jeseni, prava jevitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.
Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.
Sjemenke dunje sadrže velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji imaantikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Ljekoviti su i plodovi i listovi i sjeme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi povoljno djeluje na rad crijeva i sprječava infektivne bolesti.
Dunjin sok ukuhan sa istom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuhana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crijevne sluzokože, ali i za liječenje anemije.
Čaj od cvjetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od sjemenki djeluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Nema komentara:

Objavi komentar